menuuuu

Δομή Επιλογής

Η Δομή Επιλογής χρησιμοποιείται σε προβλήματα στα οποία λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια, που μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε στιγμιότυπο του προβλήματος. Περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας λογικής συνθήκης η οποία μπορεί να δύο τιμές (Αληθής ή Ψευδής) και ακολουθεί η απόφαση εκτέλεσης κάποιας ενέργειας με βάση τη τιμή της λογικής συνθήκης.

Κατηγοριες Δομης Επιλογης

Απλή

Η Απλή Δομή Επιλογής ελέγχει μία συνθήκη και εξετάζεται μόνο η περίπτωση που αυτή είναι αληθής και όχι η περίπτωση κατά την οποία η συνθήκη είναι ψευδής. Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε ένα σύνολο εντολών να εκτελεσθεί αν η συνθήκη είναι αληθής.

Παράδειγμα

Να γίνει αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει έναν αριθμό και να εκτυπώνει την απόλυτη τιμή του



Στο παραπάνω παράδειγμα παρατηρούμε ότι εκτελείται μόνο ΜΙΑ εντολή στην περίπτωση που η συνθήκη είναι αληθής. Αν απαιτείται να εκτελούνται περισσότερες εντολές τότε ο αλγόριθμος θα έχει την παρακάτω μορφή


Σύνθετη


Η Σύνθετη Δομή Επιλογής ελέγχει μία συνθήκη και στην περίπτωση που είναι αληθής εκτελούνται οι εντολές που βρίσκονται μετά το τότε. Στην περίπτωση που είναι ψευδής εκτελούνται οι εντολές που βρίσκονται μετά το αλλιώς.


Παράδειγμα


Να γίνει αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει δύο αριθμούς και σε περίπτωση που ο πρώτος αριθμός είναι μικρότερος του δεύτερου, να υπολογιστεί και να εκτυπωθεί το άθροισμά τους, διαφορετικά να υπολογιστεί και να εκτυπωθεί το γινόμενό τους






Πολλαπλή

Η Πολλαπλή Δομή Επιλογής χρησιμοποιείται όταν οι περιπτώσεις επιλογής είναι πολλές (περισσότερες από δύο) και δεν μπορούν να καλυφθούν με μία απλή ή μια σύνθετη δομή επιλογής. Χρησιμοποιεί και ελέγχει πολλές διαδοχικές διαφορετικές συνθήκες για να μπορεί να χειριστεί τις πολλές διαφορετικές περιπτώσεις επιλογής.

Παράδειγμα

Να γίνει αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει έναν ακέραιο αριθμό και να εκτυπωθεί το αντίστοιχο γράμμα της αλφαβήτου αν ο ακέραιος έχει τιμή 1 ή 2 ή 3, διαφορετικά να εκτυπώνει την λέξη "άγνωστος"





Εμφωλευμένη


Η Εμφωλευμένη Δομή Επιλογής προκύπτει από τον συνδυασμό των δομών επιλογής, απλής, σύνθετης και πολλαπλής, με ένα ιδιαίτερο τρόπο, τοποθετώντας τη μια δομή επιλογής στο εσωτερικό μιας άλλης.


Παράδειγμα

Να γίνει αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει το βάρος και το ύψος ενός άνδρα. Να εκτυπώνει ότι ο άνδρας είναι "ελαφρύς" αν το βάρος του είναι κάτω από 80 κιλά ή "βαρύς" στην αντίθετη περίπτωση. Στην συνέχεια να εκτυπώνει αν είναι "κοντός" αν το ύψος του είναι κάτω από 1.70 ή "ψηλός" στην αντίθετη περίπτωση





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου